Over Ons

Broedplaats Acta

Sinds september 2012 is dit groteske zwarte gebouw door Urban Resort in gebruik genomen, met als doel om tot 2024 de begane grond en eerste verdieping te transformeren tot grootschalige culturele broedplaats. Het pand leent zich uitstekend voor verschillende activiteiten. Zo heeft de broedplaats naast 77 werkruimtes ook een collegezaal voor culturele programmering en een plek voor een café/restaurant, RADION genaamd. De huurdersgroep die op dit moment gehuisvest is in de broedplaats, is zeer divers; je vindt hier muziekstudio's, decorbouwers, fotografen, een hackersvereniging, (ruimtelijk) ontwerpers, kunstenaars, modeontwerpers, filmmakers, een theaterimpresariaat en meer. De groenstrook achter het gebouw wordt gebruikt om groenten te verbouwen. Op de tweede tot en met de achtste verdieping wordt door 460 studenten gewoond. En op de binnenplaats wordt op zomeravonden een kampvuur gemaakt.

“In het Acta-gebouw vinden wij, creatieven van uiteenlopende disciplines, naast woon-en werkruimte ook de ruimte van op elkaar aansluitende interesses, experimenten en onderzoek, wat actie en inspiratie oplevert. Zo groeit hier op de grens van tuin en kantoor,van werk en passie, van ruig en veilig, van transcendentie en horeca, een vrijplaats waar mensen elkaar ontmoeten en zich thuis voelen en waar niemand zich verveelt.”

Stichting Urban Resort

Stichting Urban Resort is een non-profit organisatie die zich inzet voor professionele doch minder draagkrachtige kunstenaars, ideële en maatschappelijke organisaties, starters en kleine ondernemers in de creatieve sector.

Naast het verhuren van zo goedkoop mogelijke woon- en/of werkruimte wil de stichting plek(ken) creëren waar het maakproces en de creatieve ontwikkeling uitstraling geven aan deze lokatie(s) waarvan de huurders deel uitmaken. Urban Resort probeert een functie te vervullen naar bovengenoemde organisaties en individuen (huurders en gebruikers) vanuit programmatisch, sociaal en financieel oogpunt in de zin van respectievelijk evenwicht, zorg en discipline. Om verbindingen met buurt en stad te stimuleren en publiek te maken acht Urban Resort het noodzakelijk om blijvende maatschappelijke en culturele plek(ken) te realiseren. Zie deze video over Urban Resort.

Het op allerlei manieren naar buiten treden door middel van persberichten, notities, debatten en culturele manifestaties laat zien dat de stichting meer is dan alleen een verhuurder van betaalbare ruimte. Urban Resort staat voor het behoud van vrijplaatsen, het scheppen van levendige woon/werkpanden en de versterking van hun publieke functie.

De stichting heeft naast ACTA nog een aantal andere panden in beheer: